085-3030034

Tijd voor verandering

19-05-2020

Verandering…voor de één een must in zijn of haar dagelijkse doen en laten, voor de ander noodzakelijk kwaad. ‘Ik vertrek’ is helaas (of gelukkig) niet voor iedereen weggelegd. Maar juist voor diegenen die niet zo van verandering houden, blijf ik zeggen: Verandering is niet altijd negatief en hoeft ook niet bedreigend te zijn. Verandering zorgt dat de wereld open ligt en open blijft, dat je wél eigen keuzes kan, mag en moet maken en dat verandering je laat groeien als persoon, ook als de verandering geen eigen keuze is.

Een voorbeeld van een verandering die heftige emoties kan opwekken, is een reorganisatie, juist omdat het geen éigen keuze is geweest en het buiten de persoonlijke invloedsfeer ligt. De persoonlijke aandacht gaat vaak uit naar diegenen met de, op het eerste oog, grootste verandering, namelijk diegenen die de organisatie moeten verlaten. Coaching, outplacement, een sociaal plan om maar enkele zaken te noemen die klaar liggen voor diegenen die hun baan zijn verloren. Terecht overigens, maar laten we niet vergeten dat diegenen die blijven de volgende dag dan wel naar hun ‘vertrouwde’ kantoor mogen en dat aan het einde van de maand geen stress is van veranderd inkomen, maar ook bij hen heeft de verandering erg veel impact. “Ben ik de volgende die aan de beurt is?” “Moeten we nu nog meer werk gaan verzetten met minder mensen?” “Komen er nog andere maatregelen?” “Wat moet ik zeggen tegen mijn collega die net te horen heeft gekregen dat zijn baan ophoudt te bestaan?” “Kan ik straks nog op een prettige manier mijn werk doen?” Allemaal vragen waar de blijvers, vaak in stilte, mee worstelen.

Voor de leidinggevende een zware maar dankbare taak om juist met deze groep mensen, die de zaak nu gaan draaien, het gesprek aan te gaan, echt te luisteren naar hun onzekerheden en angsten, ze deelgenoot te maken over de veranderde koers en de mogelijkheden die ontstaan te bespreken en samen met hen de nieuwe organisatie neer te zetten. Open, eerlijk en met respect voor de emoties die horen bij deze aanpassing.

Zo is de verandering compleet, want op deze manier is er geen ‘vroeger’ meer, maar alleen de ‘toekomst’. Een toekomst die kansen en uitdagingen biedt. Waar het tijd is om naar JOUW rol te kijken, onafhankelijk van welke functie je bekleedt. Sta jij op als ‘nieuwe leider’?; Kan en wil jij er zijn voor je veranderde (o nee, nieuwe!!) omgeving en kan en wil je het initiatief nemen in het maken van nieuwe positieve plannen en het creëren van een inspirerende werksfeer. Je krijgt er wellicht een verander(en)de baan door, maar wel één waar je zelf de grondlegger van bent.

En vertel me dan nog maar een keer dat je niet van verandering houdt!

Blog by Chantal Relou