Happy employees make happy customers

Happy employees make happy customers

HRD makes Happy Employees and Happy Customers
Onlangs nog als artikel in de krant: organisaties die inzetten op een inspirerende werkomgeving – denk aan ontwikkelingsmogelijkheden, innovatiemogelijkheden, werkplezier – doen het beter dan organisaties die daar minder oog voor hebben.
Hoe dat zit? Daar zijn twee redenen voor. En die hebben alles met elkaar te maken.

De Rol van HRD

Organisaties die de werkomgeving van hun werknemers voldoende inrichten op ( persoonlijke) groei- en ontwikkelingsmogelijkheden hebben een cruciaal concurrentievoordeel ten opzichte van organisaties die daar minder tot geen aandacht aan geven.
Wie (persoonlijke) groei van werknemers centraal wil stellen, moet inzicht krijgen in de leeractiviteiten die zij in en buiten organisaties kunnen ondernemen.

Happy Cows give more milk, zoals Jack Vos van Luyten het zo mooi zegt. (QUOTE)

Hier draait het om allemaal om bij HRD: Happy employees make Happy customers.

De Hrd adviseur geeft medewerkers/afdelingen tools en mogelijkheden om zelf tot inzichten en leerprocessen te komen om de juiste keuzes te maken. En dan krijg je geïnspireerde medewerkers die met eigen keuzes en inzichten zorg dragen voor hun bijdrage aan een succesvolle organisatie. Daarnaast hebben gelukkige medewerkers een zeer positief effect op de (eind)klant. Want die eindklant is allang geen fan meer van ‘een merk’, maar véél meer van de vertegenwoordiger van dat merk. De mensen dus!

Veel organisaties vinden het lastig om leer- en ontwikkeltrajecten in te zetten die zowel de individuele medewerker als ook het gehele team succesvol laten functioneren. Welke ontwikkelingstrajecten passen bij onze organisatie, hoe zorgen we dat iedereen het meeste haalt uit de trajecten waarbij de plezierfactor niet geheel onbelangrijk is, want plezier is key voor goede resultaten.
De HRD medewerker geeft een organisatie deze tools en handvaten en zorgt voor het juiste gevoel en DNA bij de medewerker en de organisatie.
En wat is dat een gave uitdaging! Jouw ‘steen in de rivier’ heeft dan hele positieve en verreikende impact.

Wil jij jouw bijdrage leveren aan een succesvolle futureproof organisatie en wil jij als HRD-er het verschil maken voor je medewerkers en voor de organisatie in het geheel? De training Certified Training en development Consultant ( CTDC) geeft je in 9 maanden de mogelijkheid om die stap te maken.

https://matchandmoreopleidingen.nl/post-hbo-leergang-hrd-professional/